Θα θέλαμε να συγχαρούμε με τη σειρά μας την ομάδα εκπόνησης αυτού του σημαντικού έργου “GeoAid”, τον Δρ. Αναστάσιο Λαμπρόπουλο και την κα. Φαίδρα Ανδριανέση του ΕΜΠ / Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του περσινού διαγωνισμού GIS Day Contest 2016 που διοργάνωσε η GIS Cloud.
Ο κύριος στόχος του έργου ήταν η «χαρτογράφηση» των δομών ανθρωπιστικής βοήθειας της Αθήνας καθώς και η δημιουργία ενός διαδραστικού διαδικτυακού χάρτη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών που χρειάζονται βοήθεια με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους καθώς και την τοποθεσία (πλησιέστερα σημεία). Επιπρόσθετα, ακόμη ένας στόχος του έργου ήταν η ενημέρωση των πολιτών για τις δομές ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό την ενίσχυση των δομών αυτών σε εθελοντική βάση (προσφορά αγαθών, εθελοντική εργασία).
Για την επίτευξη των στόχων του έργου χρησιμοποιήθηκαν οι εφαρμογές της πλατφόρμας GIS Cloud. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Geocoder για τη μετατροπή των «διευθύνσεων» όλων των δομών αλληλεγγύης σε «σημεία» (γεω-κωδικοποίηση) ώστε στη συνέχεια να δομηθεί μία ολοκληρωμένη γεωγραφική βάση δεδομένων που εκτός από την τοποθεσία περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες περιγραφικές πληροφορίες για κάθε δομή στήριξης και βοήθειας (όπως για παράδειγμα ωράριο λειτουργίας, παροχές, ανάγκες σε είδη, σε εθελοντική εργασία, κ.α.). Για τη δόμηση της γεωγραφικής βάσης δεδομένων και την αναπαράσταση των «δομών ανθρωπιστικής βοήθειας» σε ένα χάρτη χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Map Editor καθώς επίσης και για την ανάλυση των δεδομένων (π.χ. ανάλυση πυκνότητας ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές όπου οι δομές βοήθειας είναι περιορισμένες, καθώς και ζώνες επιρροής γύρω από τα σημεία στήριξης που ανταποκρίνονται σε 5-10 λεπτά περπάτημα - για τη διευκόλυνση εύρεσης του κοντινότερου σημείου).
Τέλος για την διάχυση στο ευρύ κοινό των δομών ανθρωπιστικής βοήθειας χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Map Portal με την οποία δημιουργήθηκε μία Χαρτογραφική Πύλη στην οποία η πληροφορία είναι άμεσα διαθέσιμη είτε μέσω υπολογιστή ή από smartphones και tablets καθώς και μέσω της εφαρμογής Mobile Map Viewer, για τη διευκόλυνση των «μη εξοικειωμένων χρηστών» στην αναζήτηση και την πλοήγηση τους στα σημεία ενδιαφέροντος.
Κλείνοντας, για ακόμα μία φορά θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την ομάδα του έργου (τον Δρ. Αναστάσιο Λαμπρόπουλο και την κα. Φαίδρα Ανδριανέση) … και ευχόμαστε το έργο αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους φορείς ή ομάδες για αντίστοιχες δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Οι σύγχρονες γεω-χωρικές τεχνολογίες στην υπηρεσία του ανθρώπου…
Χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκινήσετε το δικό σας έργο ή περισσότερες πληροφορίες ?
Επικοινωνήστε μαζί μας!