Τουρισμός και GIS | Τουριστικές Διαδικτυακές Γεωγραφικές Πύλες

 

Ο τουρισμός, ως βιομηχανία, είναι ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους οικονομικούς τομείς παγκοσμίως σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, και συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας χώρας μέσα από τις επενδύσεις σε υποδομές, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων (UNWTO). Επομένως ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών είναι μονόδρομός για τον τουριστικό κλάδο μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην πρόκληση αυτή, με τη δημιουργία νέων στρατηγικών προώθησης του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη των «πλεονεκτημάτων» έναντι του ανταγωνισμού καθώς και μέσα από την παροχή νέων «υπηρεσιών» όπως είναι για παράδειγμα «ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληροφόρησης» των επισκεπτών.

 
 
Τουρισμός & Τεχνολογία | Διαδικτυακές Γεωγραφικές Πύλες

Δεδομένου ότι το τουριστικό προϊόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πληροφορία της «θέσης/τοποθεσίας» τα Γεωγραφικά Πληροφορικά Συστήματα (GIS) αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος. Οι Τουριστικές Διαδικτυακές Γεωγραφικές Πύλες (Map Portal) αποτελούν πλέον σημεία πληροφόρησης «μίας στάσης» δηλαδή, οι πληροφορίες (θέσης και περιγραφικές) για τα αξιοθέατα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, … και οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να περιέχει ένας τουριστικός οδηγός μπορούν να ενσωματωθούν σε μία Διαδικτυακή Γεωγραφική Πύλη με αποτέλεσμα να διευκολύνει τον επισκέπτη στην οργάνωση του ταξιδιού του και των διακοπών του χωρίς να απαιτείται η πολύωρη αναζήτηση των πληροφοριών αυτών. Δείτε τα επόμενα παραδείγματα…

 
 
Ποιότητα υδάτων (ακτές κολύμβησης) | Γαλάζια Σημαία

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού του ΕΟΤ, με 486 βραβευμένες ακτές με “Γαλάζια Σημαία” (blue flag), η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες και Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο Nομός Χαλκιδικής. Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Στοχεύει στο να καταστήσει τις ακτές και τις μαρίνες καλύτερα οργανωμένες και ασφαλέστερες και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον τους. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε, ως παράδειγμα, ένα διαδραστικό διαδικτυακό χάρτη για τις παραλίες του Νομού Χαλκιδικής με “Γαλάζια Σημαία”. Για τη δημιουργία του χάρτη χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Map Editor της GIS Cloud, και επισημαίνεται ότι ο χάρτης θα μπορούσε να περιέχει οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την περιοχή (αξιοθέατα, ξενοδοχεία, εστιατόρια…) εμπλουτισμένη με αρχεία πολυμέσων (φωτογραφίες, βίντεο)...


 
 
Προβολή Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι οι τουρίστες αναζητούν πλέον περισσότερες και διαφορετικές «ταξιδιωτικές εμπειρίες» σε ένα τόπο εκτός από το λεγόμενο μοντέλο 3S (sun, sea, sand). Επομένως η παροχή τέτοιων διαφορετικών πληροφοριών (π.χ. διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλατικές διαδρομές, γαστρονομικές περιηγήσεις…) είναι απαραίτητες για την ανάδειξη του τόπου και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα επισκέψιμα οινοποιεία της Σαντορίνης (δρόμοι του κρασιού) όπως αυτά αναφέρονται στην επίσημη τουριστική διαδικτυακή πύλη του Δήμου Θήρας. Στο διαδραστικό χάρτη απεικονίζονται οι θέσεις των επισκέψιμων οινοποιείων της Σαντορίνης καθώς επίσης περιλαμβάνονται και οι σχετικές πληροφορίες.


map_portal

Για την πρόσβαση στη Γεωγραφική Πύλη (Map Portal) κάνετε κλικ εδώ

 
 
Συνοψίζοντας

Η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υπηρεσιών όπως είναι Τουριστικές Διαδικτυακές Γεωγραφικές Πύλες (Map Portal).
Οι Τοπικοί Φορείς σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν σύγχρονες υπηρεσίες για τους επισκέπτες… έτσι ώστε να παρέχουν μία «ξεχωριστή» ταξιδιωτική εμπειρία σε αυτούς. Επίσης οι Φορείς μπορούν να συνεργαστούν άμεσα με τους πολίτες και τους επισκέπτες μέσα από την εφαρμογή Crowdsourcing Solution και να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες αυτές για την προώθηση του τόπου αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών. Τέλος, η συλλογή των δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και με απλό τρόπο μέσα από την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Mobile Data Collection.

 
 

Δημιουργήστε και εσείς την Τουριστική Γεωγραφική Διαδικτυακή Πύλη (Map Portal) της περιοχής σας… Άμεσα, Απλά και Εύκολα

 
 

Χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκινήσετε ή περισσότερες πληροφορίες ?

Επικοινωνήστε μαζί μας!
Ακολουθήστε Μας